ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"
Основно училище в град Карлово

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

ОБРЪЩЕНИЕ НА УКБДП И ОХРАНА НА ТРУДА КЪМ ОУ „ СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, ГР. КАРЛОВО

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Във връзка с писмо № 9105-435/05.12.2019г. на г-жа Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката, Ръководството на училището и УКБДП и охрана на труда Ви припомнят правилата за поведение на пътя в зимни условия.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

Не пестете средства за пълната изправност на автомобила през зимата!

Ако фаровете не са правилно регулирани и СВЕТЯТ НИСКО, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние, което многократно увеличава риска да не забележите навреме и да блъснете пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация.

Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми. Забранено е движението с гуми с шипове.

Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят Вашият и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!

Амортисьорите са крайно важни за стабилността на автомобила, особено по неравни настилки и на завои. Те трябва да бъдат прегледани от опитни механици и да бъдат подменени, ако вече не са ефективни. Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора и спирачната течност.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг, които да са в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

Бъдете внимателни в тъмната зона!

Когато превключвате от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил НЕПРЕМЕННО НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА до такива граници, че ДА МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ в случай, че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила ви. Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил вие попадате в т. нар. ТЪМНА ЗОНА. В нея имате видимост само на съвсем късо разстояние пред автомобила. Именно в тази зона Е ВЪЗМОЖНО да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил. Преобладаващата част от водачите нямат навика да намаляват скоростта при движение в тъмната зона и немалко от тях са изпадали в критични ситуации и пътни злополуки.

Ако преди разминаване водачът на насрещно движещия се автомобил превключи от дълги на къси светлини прекалено отдалече (на повече от 150 метра разстояние), не превключвайте веднага и вие на къси светлини. Това ще ви постави в ситуация да се движите на къси светлини в  т. нар. тъмна зона в доста дълъг участък, което увеличава риска.

При разминаване намалете скоростта, движете се със скорост, която позволява спиране в зоната на видимост!

При пътуване по тъмно, бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с тъмни дрехи; неправилно движещ се, криволичещ колоездач без светлоотразителна жилетка, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразители. Голяма е вероятността да застигнете каруца, почти незабележима поради липсата на фенер и светлоотразители, или пък със закрита от товара светлоотразяваща сигнализация. Такива трудно видими обекти може да срещнете не само в населените места, а и по пътищата между тях, дори твърде далече от селищата, включително и по първокласните пътища, където движението на пътни превозни средства с животинска тяга е забранено.

Преди разминаване с насрещни автомобили сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно намаляване на скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова “презастраховане” ще си осигурите необходимата безопасност при намалената видимост.

Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на обществения транспорт!

Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността на платното пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан, тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на масовия градски транспорт много често пресичат отпред, без да се огледат.

Преди спирката НАМАЛЕТЕ ПЛАВНО СКОРОСТТА И МАКСИМАЛНО ДА УВЕЛИЧЕТЕ СТРАНИЧНАТА ДИСТАНЦИЯ от заобикаляния от вас спрял автобус.

Бъдете подготвени за внезапни действия на възрастни пешеходци и деца!

Отдалече плавно намалете скоростта и увеличете максимално страничната дистанция докато ги заобикаляте. Не забравяйте, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила. Те често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил.

Още при първия сняг децата ще пожелаят да излязат и да се пързалят навън. Като родители, близки, непременно ги придружете, за да им посочите къде да се пързалят в безопасност, по-далече от движещи се автомобили. Всяка зима, за съжаление има нещастни случаи със загинали при злополуки деца, блъснати от автомобили, когато са се пързаляли по наклонена улица и внезапно са излезли с шейни пред движещи се автомобили на кръстовище в края на своята “писта”.

При дъжд очаквайте наводнено платно и заплаха от аквапланинг!

При големи локви, има опасност от автомобилът да попадне в т. нар. аквапланинг. При него гумите не успяват да отведат водата, която се намира между тях и асфалта. Пред гумите се събира слой вода. Когато налягането на водата надвиши това на гумите, те губят контакт с пътя и колата започва да се плъзга. Слоят вода се превръща в пързалка, а автомобилът не може да спре, ускори или завие. В резултат на това колата може да поднесе, да се завърти или да излезе от пътя.

Аквапланинг се появява при силенп дъжд на пътя, движение с висока скорост и изтрити грайфери на гумите.

Предвиждайте попадането в коварни хлъзгави участъци!

В късна есен  сутрин  много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може да попаднете изведнъж в мъгла. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време вече са предупреждение за поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради  специфичните въздушни течения.При общо сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък слой лед, който е трудно забележим. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски.

ДВИЖЕТЕ СЕ ПРЕДПАЗЛИВО, в очакване на  попадането върху хлъзгав участък. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА ОЩЕ ПРЕДИ НАВЛИЗАНЕТО НА МОСТ. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ СПИРАЧКИТЕ, а НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА с помощта на двигателя, без да форсирате и като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.

Бъдете предпазливи в пътни участъци на северните склонове!

Когато през зимата при отрицателни температури  управлявате автомобил по суха настилка, НЕ УСКОРЯВАЙТЕ до максимално разрешената скорост, тъй като има голяма вероятност на северен склон, в гориста местност или на сенчест участък изведнъж да навлезете  върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго.

ОПАСНО Е  да задействате рязко спирачките и да отнемете изведнъж газта. При тези действия може да загубите управление на автомобила. 

Не потегляйте на път при прогноза за обилни снеговалежи! Не навлизайте в задръстване

Още при първите по-обилни снеговалежи се получават големи затруднения за движението, образуват се колони, понякога се налага водачите и спътниците им да престояват часове в задръствания. Затрудненията се дължат главно на неподготвени за зимата автомобили, които са с износени и неподходящи за сезона гуми, без вериги. Мнозина бедстват в студа заради това, че са потеглили с недостатъчно гориво, неподготвени за усложения на метеорологичните и пътни условия. През зимата на път трябва да се тръгва с пълен резервоар, с топли дрехи, храна и вода за всички в автомобила.

Не разчитайте, че при закъсване в снега автомобилът ви ще бъде теглен с километри; техниката на пътните служби  ще ви изтегли  само до първата отбивка, за да не пречите на движението.

Ако се предвиждат обилни снеговалежи, ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако вашият опит зад волана  при зимни условия е недостатъчен и нямате резервен по-опитен водач, по-добре е да отложите пътуването, ако то не е  крайно наложително!

Ако автомобилът закъса или се повреди, пътниците не трябва да излизат и да се движат около него, защото рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил.

Ако застигнете  дълга неподвижна автомобилна колона на заснежен път и при снеговалеж и по всичко личи, че има неизвестни за вас затруднения в началото на колоната, не проявявайте нетърпение и се наредете на нея, изчакайте като останалите в колоната, докато движението се нормализира. Често шофьори на автомобили с по-висока проходимост не изпълняват разпорежданията за ненавлизане във временно затворен участък заради снегонавявания, не след дълго закъсват и се налага да се отклонява почистваща техника за тяхното изтегляне.

При образували се колони на магистралите поради временно спиране за разчистване на снега или закъсали автомобили, не навлизайте и не спирайте в аварийните ленти – така блокирате достъпа на автомобили на полицията, пътните служби и спешна медицинска помощ.

ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ УКАЗАНИЯТА на пътните полицаи и служителите на пътните служби и ДА НЕ НАВЛИЗАТЕ в участъци при ясен знак, че това не е разрешено! Не изпреварвайте колоната, защото така ще образувате втора колона и задръстване, за чието нормализиране ще са необходими часове за стотици автомобилисти, спътниците им, а и за самите вас!

ПРЕДИ ВСЯКО ЗИМНО ПЪТУВАНЕ ПЪРВО СЕ ОСВЕДОМЯВАЙТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И СЛЕДЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА!

НЕ БЛОКИРАЙТЕ АВАРИЙНИТЕ ЛЕНТИ НА МАГИСТРАЛИТЕ!

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВЕЛОСИПЕД ИЛИ ДРУГО ДВУКОЛЕСНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО ЗА ПРИДВИЖВАНЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ!

Те са рискови за управление при зимни условия. Хлъзгавите и заледени пътни настилки са предпоставка за инциденти, често с фатални последици.

Ако все пак сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, длъжни сте да ползвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.  Велосипедът трябва да е с изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) по спиците.

ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА С ЖИВОТИНСКА ТЯГА ТРЯБВА ДА СА ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО!

Най-често пътнотранспортните произшествия с пътни превозни средства с животинска тяга настъпват заради липсата на светлоотразители. Не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.

Всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.    

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ

Обозначете се! Бъдете видими отдалече!

За своята и за безопасността на своите деца, по възможност снабдете се с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи. Така ще бъдете видими за шофьорите отдалече. Може да се използва и светлоотразителна жилетка или допълнително закрепени светлоотразяващи елементи на връхната дреха или на ръчния багаж.

Не забравяйте, че пешеходецът с тъмни дрехи, е трудно забележим и рискът от настъпването на пътен инцидент е още по-голям.

Не бързайте да пресечете платното!

В населените места и извън тях често се налага придвижване пеша по неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, ИЗЧАКАЙТЕ ГО ДА ОТМИНЕ и едва тогава преминете безопасно на отсрещната страна.Водачът ще ви забележи ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ И ДА ВИ ПРЕДПАЗИ!

Бъдете предпазливи на хлъзгава настилка!

Не тръгвайте да пресичате по заснежено или заледено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече. Изчакайте го да отмине. Реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато е  в  НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ.

Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт!

Когато чакате автобуса, тролейбуса или трамвая на спирката, не тичайте към него още преди да е спрял. Площта за чакане често е заледена. При струпване на хора, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.

Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай. Опасността от подхлъзване е голяма.

В тъмната част на денонощието шофьорите може трудно да забележат в огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане, не бързайте веднага да пресечете платното пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Съществува голяма опасност да не бъдете забелязан/а от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

Осигурете си добър обзор и възприемане на шума при валеж!

Дебелите и тежки връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките Ви правят по-бавни и ограничават възможностите ви да наблюдавате обстановката по пътя или улицата.

Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг.

Пазете се от застигащи ви автомобили!

При движение извън населените места в тъмната част на денонощието, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток. Ако има банкет, трябва да се движите по него. Така навреме ще видите приближаващия автомобил.

Помнете: водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ И ДА ВИ ПРЕДПАЗИ особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Така, че при поява в далечината в една от двете посоки на фарове на приближаващо превозно средство НЕЗАБАВНО ИЗЛЕЗТЕ ОТ ПЛАТНОТО И ИЗЧАКАЙТЕ ОТМИНАВАНЕТО НА АВТОМОБИЛА!

При обилен снеговалеж и приближаващ автомобил излезте извън платното!

Движещите се пеша при обилен снеговалеж са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация е важно пешеходците да напуснат платното или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.

 

Пожелаваме на всички весели празници и безопасно придвижване по пътищата!

Декември 2019г.